Mobilstrålning påverkar stresshormoner

How does long term exposure to base stations and mobile phones affect human hormone profiles?
Eskander EF, Estefan SF, Abd-Rabou AA.

Sammanfattning på PubMed och referat på EMF-Portal på engelska.

Att bo närmare än 500 meter från en mobilmast eller använda mobiltelefon ger tydlig påverkan på mängden hormoner i kroppen. Könshormonerna minskar. Att minska användningen av mobiltelefon ger bara en liten förbättring av hormonnivåerna.

Forskarnas slutsats är att radiofrekvent strålning påverkar HPA-axeln. HPA står för Hypothalamus, Pituary gland och Adrenal gland som på svenska blir hypotalamus, hypofysen och binjurarna. HPA-axeln kallas också stressaxeln. Könshormonet testosteron minskade.

Mobilstrålningens påverkan på vissa hormoner studerades i två huvudgrupper. De som använde mobiltelefon och de som bodde i närheten av en mobilmast. Nivåerna av hormoner skönk hos dem som bodde närmare än 500 meter från en mobilmast, utom för prolaktin som istället ökade kraftigt. Nivåerna jämfördes med dem som bodde längre bort än 500 meter. Efter 6 år var alla förändringar mycket starkt signifikanta, det vill säga den statistiska säkerheten i resultatet var mycket stor.

Användning av mobiltelefon ger också en tydlig påverkan på nivåerna av alla testade hormoner, men då sjunker istället prolaktin medan T4 ökar. Att använda mobiltelefon mindre än 10 minuter eller mer än en timme per dag, ger små skillnader av hormonnivåerna jämfört med att inte använda mobil alls.

Undersökningen visar att påverkan på hormonnivåerna är helt jämförbar mellan att bo inom 500 meter från en mobilmast och själv använda mobiltelefon.

Alla försökspersoner följdes under 6 år och prover togs år 1, 3 och 6.

De undersökta hormonerna

ACTH

Stimulerar bildningen av framför allt kortisol i binjurarnas ytskikt, binjurebarken. Bibehåller binjurebarkens storlek.

Kortisol

Kortisol reglerar bland annat omsättningen av socker, fett och protein i kroppen. Kortisol ökar vid stress och belastning.

T3, T4

Hormoner som produceras av sköldkörteln. Högre hormonnivåer ökar kroppens ämnesomsättning och lägre minskar den.

Prolaktin

Hypofysen bildar hormonet prolaktin, som stimulerar mjölkkörtlarna hos kvinnor. Hormonet har också andra funktioner för även män har prolaktin.

Progesteron

Kvinnligt könshormon som förbereder för graviditet men som också har stark påverkan på centrala nervsystemet och dess signalsubstanser. Gulkroppshormon gavs mot missfall, Vårdguiden 2/2013.

Testosteron

Det viktigaste manliga könshormonet, men även kvinnor har testosteron som påverkar könsdrift, immunförsvar och skelett.

 

Mer om hormoner
Sköldkörtelns hormoner tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3).
Svenska YLE.
Hormonsystemet.
1177 Vårdguiden.

Könshormoner
Testosteron och sexlust.
Netdoktor
Testosteronet minskar och mobilstrålning gör oss trötta. Trött och stressad är också vanligaste orsaken till att inte ha sex enligt Aftonbladets undersökning av våra sexvanor.
Bottenrekord i samlag.

 

   10 maj 2014